Sună la Arcadia

Policlinica Arcadia Cicoarei
Centrul Medical Arcadia Sărărie
Spitalul Multidisciplinar Arcadia
Spitalul de Cardiologie Intervențională

Informații și programări
Call center: 0232 920
Număr valabil pentru apelurile internaționale:
004 0232 20 2000
004 0757 202 000

Servicii spitalizare general
Birou consiliere pacienți: 0232 20 2002

Servicii spitalizare cardio
0755 100 718

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ ARCADIA

Informații și programări
0232 222 366 / 0232 222 566

Știința Arcadia

Experiența pacientei cu dublă mastectomie și dublă ovarectomie: „Cu medicii mei lângă mine, merg oriunde!”

Cancer de sanDupă descoperirea unui nodul la sân, Daniela B. a trecut, în 6 luni, prin 3 operații succesive în lupta ei cu cancerul. Acest șir de intervenții chirurgicale reprezintă o premieră pentru spitalul Arcadia: o dublă mastectomie și o operație de extirpare a ovarelor, realizate de o echipă de medici profesioniști, condusă de dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia.

1 din 8 femei riscă să se îmbolnăvească de cancer de sân și 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu această boală în România. Diagnosticul nu este un sfârșit de drum, ci începutul unei lupte din care poți ieși învingătoare. Una din condiții este să nu ratezi controalele periodice și să primești un eventual diagnostic în timp util.

Primul nodul, primele încercări
 

Daniela a sesizat primul nodul la sfârșitul iernii. Era deja vizibil și, la examenul mamografic, s-a confirmat cea mai mare temere. „Cancer e un cuvânt care-ți face pielea de găină. Nu ai vrea să-l auzi niciodată. Dar, chiar dacă te afli ca mine în această situație, e bine să știi că nu ești la capăt de drum. Viața continuă și poate fi chiar mai frumoasă ca înainte.”

După confirmarea diagnosticului, începe drumul către vindecare. Căutări, consultații, soluții, gânduri, frică, greutatea deciziei – emoții și trăiri prin care trec toate pacientele diagnosticate cu această boală. „De la început am știut că va trebui să aleg cu grijă echipa de medici. Era, este foarte important pentru mine să găsesc nu doar medici foarte buni, ci oameni cu care să pot vorbi deschis despre afecțiunea mea. De la prima discuție cu domnul doctor Chichirău am știu că dumnealui mă va opera. Am fost pe aceeași lungime de undă de la început. Mi-a redat încrederea în mine și știam că totul se va termina cu bine. Mi-era însă foarte frică de anestezie. Cred că mai mult decât de operația în sine. Am vorbit cu domnul doctor despre toate aceste lucruri. Am mers împreună să-l cunosc pe medicul anestezist, domnul doctor Țuțuianu. Eram foarte emoționată! A fost suficient să-l văd și să-l ascult și toate temerile au dispărut.”

„O cursă pentru o viață sănătoasă în care am alergat împreună cu medicii mei.”
 

A urmat extirparea sânului drept, procedură chirurgicală realizată în cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia. „Mi-am revenit foarte repede. Fizic. Sunt o fire veselă și optimistă și am avut-o mereu lângă mine pe cea mai bună prietenă a mea, dar... am momente în care mi-e greu. Le depășesc pentru că trebuie să fiu pregătită pentru ce urmează – fie clipe frumoase, fie clipe mai grele.”

După extirparea sânului, rezultatele testelor genetice și ale examenului imuno-histopatologic au indicat riscul de recidivare și de extindere a cancerului. Discuția cu dr. Dragoș Iulian Chichirău-Viforeanu, medic specialist Chirurgie generală, a indicat necesitatea extirpării ovarelor, la 2 luni de la prima operație. „Mi s-a explicat și am înțeles că extirparea ovarelor este următorul pas necesar în vindecarea mea și în reducerea pericolului de extindere a cancerului. Am fost operată de domnul Chichirău împreună cu doamna doctor Cristina Vasilache. După operație am spus: le vreau înapoi!!! Asta din cauza bufeurilor și a stărilor prin care trec. Dar nu-mi pare rău pentru decizia luată. Apoi, am făcut tot felul de alte investigații și mi s-a indicat mastectomia sânului stâng. Știu că pare o goană nebună și chiar așa a și fost. O cursă pentru o viață sănătoasă în care am alergat împreună cu medicii mei. Au fost zile care mi s-au părut interminabile, zile care mi s-au părut prea scurte, dar zile la sfârșitul cărora nu am regretat nicio clipă deciziile luate.”

„Acum am timp pentru toate!”
 

Indicația de mastectomie, dublă mastectomie ca în cazul pe care-l prezentăm, este o veste cu nenumărate implicații la nivelul psihicului feminin. Femeia se simte, de cele mai multe ori, mutilată și își pierde încrederea în ea și în feminitatea ei. Dar, cancerul de sân și mastectomia nu reprezintă un final de drum. Reconstrucția sânilor, prin procedee de chirurgie estetică, este o nouă șansă la o viață normală pentru femeile care au trecut prin operații de extirpare a sânilor.

„Acum am început procedura de reconstrucție a sânului. Mai am de așteptat încă câteva luni până la implantul de silicon. M-am hotărât să continui tot aici, la Arcadia, la domnul doctor Gabriel Mazilu. Am încredere și sunt hotărâtă ca și până acum. Urmez întocmai indicațiile medicilor și nu mă grăbesc. Acum am timp pentru toate”.

Fiecare poveste de viață este unică. Experiența cancerului de sân trebuie să aibă un final fericit. Diagnosticul precoce înseamnă o nouă șansă la viață. La Centrul de Sănătate a Sânului Arcadia îți vorbim despre importanța controlului periodic, despre viață și despre cum poți să-ți rescrii povestea. Luptăm împreună împotriva cancerului de sân.

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta trebuie să fii autentificat.

Autentifică-te sau crează un cont nou